Osteopathie is een veilige, effectieve manuele behandelwijze die er op gericht is het bewegen en functioneren van het lichaam te herstellen. Het is een manuele therapie. Dat betekent dat er met de handen onderzocht en behandeld wordt.

Mensen denken bij manuele therapie al gauw aan kraken. En hoewel een osteopaat dat ook kan, wordt er vaak gekozen voor zachte technieken.

Een osteopaat onderzoekt waar de bewegingsbeperking in het lichaam zit en waar de oorzaak van een klacht te vinden is. Hij maakt het lichaam weer beweeglijk, zodat pijn verdwijnt en het weer beter functioneert. Deze bewegingsbeperking kan bijvoorbeeld zitten in gewrichten , spieren, glijvlakken van de organen en bindweefselstrukturen.

Een osteopaat heeft een gedegen opleiding gehad met vakken als neurologie, embryologie, anatomie , fysiologie en bijvoorbeeld pathologie. Ook wordt er veel tijd besteed aan het praktisch aanleren van technieken. Door deze kennis en vaardigheden is de osteopaat goed in staat verbanden in het lichaam te leggen en de oorzaak van een klacht op te sporen. Deze zit niet altijd op de plek waar de klacht zich manifesteert, maar kan ook elders in het lichaam gelegen zijn.

Door het lichaam als geheel te zien, kan een osteopaat wellicht de oorzaak van een klacht vinden waar andere therapeuten deze niet zagen.

lgo-nvr lgo-nvo