Kathelijne Jager osteopaat
Ik heet Kathelijne Jager en ben 20 jaar actief als osteopaat. In 2000 heb ik de 6 jarige opleiding Osteopathie College Sutherland met onderscheiding afgesloten. Voor die tijd ben ik 10 jaar werkzaam geweest als fysiotherapeut.
Ik ben met de opleiding osteopathie begonnen omdat het me aansprak een klacht te bekijken vanuit het hele lichaam (holistische visie). Daardoor heb ik meer oog voor de oorzaak van een klacht, in plaats van alleen maar symptomen te behandelen. Een nekklacht kan bijvoorbeeld komen door een lokaal proleem: een vastzittende wervel of gespannen spieren. Dan moet ik dus lokaal behandelen. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een probleem elders in het lichaam, zoals een lage rug of bekkenprobleem, verstuiking of geïrriteerde maag of darmen. Om dan de nek klachtenvrij te krijgen, behandel ik in dit geval rug, bekken, voet of organen.
Diploma "Osteopathie bij kinderen"
In 2009 heb ik de tweejarige opleiding "Osteopathie bij kinderen" met een diploma afgesloten. In de praktijk zie ik vooral veel baby'tjes met darmkrampjes, onrust en voorkeurshouding van het hoofd of lichaam. Dit vind ik erg leuk en dankbaar werk.
Gedegen opgeleid osteopaat en up-to-date
Ik ben aangesloten bij het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) en ben lid van het NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie)
Verder houd ik mijn vakkennis goed bij door regelmatig naar bij- en nascholingscursussen te gaan.
Osteopathie bij volwassenen
Behandeling en onderzoek van volwassenen.
Een consult begint met een anamnese (vraaggesprek) over de belangrijkste klacht en het ontstaan daarvan. Daarnaast worden vragen gesteld over andere klachten die ervaren worden en over de algehele gezondheid, operaties, ongelukken/valpartijen en grote ziektes uit het verleden. Daardoor krijgt de osteopaat een indruk van het ontstaan van de klacht en van eventuele factoren die de klacht onderhouden.
Baby's hebben baat bij Osteopathie
Ouders komen met hun baby in de praktijk om verschillende redenen. Meestal huilt het kindje veel en is het onrustig. Ouders voelen dat er iets aan de hand is en dat hun kind niet lekker in zijn vel zit, maar weten niet goed wat de oorzaak is.
Andere problemen van baby's kunnen zijn:
- veel spugen
- slecht poepen
- voorkeurshouding van het hoofdje of het lichaam naar links of rechts
- afplatting van de schedel
Het consult
Het vraaggesprek met u is om te achterhalen wat precies de klacht is en wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een te snelle of een te langzame bevalling, keizersnee of de beknelde ligging van de baby in de buik van de moeder tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Soms is er echter geen oorzaak in het vraaggesprek te vinden.
Daarna wordt de baby van zijn voetjes tot aan zijn hoofd onderzocht op spanningen en bewegingsbeperkingen. Dit gebeurt met heel "zachte" handen. Een osteopaat is zeer bedreven in het voorzichtig voelen. Het kind zal hierbij geen pijn ervaren. Er kan onderzocht worden in de maxi-cosi, op de behandeltafel of op de arm van de osteopaat of een van de ouders.
Na het onderzoek wordt aan de ouders verteld wat er aan spanningen en beperkingen gevonden is en wat de osteopaat hierin kan betekenen. Ook de behandeling die volgt is heel zacht en absoluut veilig. Er wordt niet over grenzen heen gegaan en er wordt nooit gemanipuleerd.
Baby's ervaren de osteopathie behandeling als heel prettig
Ze vallen in slaap of slapen gewoon door. Meestal is 2 à 3 keer behandelen voldoende. De behandeling voor baby's duurt ongeveer 45 minuten.
Vaak geven ouders aan al binnen een paar dagen tot binnen 2 weken een heel ander kindje te hebben.
Niet altijd is de oorzaak van de onrust van de baby door een osteopaat te behandelen. Denk daarbij aan allergie of reflux. (bij reflux kan osteopathie wel helpen de klachten te verminderen, maar niet wegnemen) . Dan hebben kinderen meer baat bij verandering van voeding, adviezen voor thuis voor de ouders, medicatie of inbakeren.
Door een bezoek aan de osteopaat wordt duidelijk waar uw baby last van heeft en wat de beste behandeling hiervoor is.
Persoonlijk werk ik bij de behandeling van voorkeurshoudingen van het hoofdje naar links of rechts graag samen met de kinderfysiotherapeut. Ik zorg voor een goede beweeglijkheid en het oplossen van blokkades. De fysiotherapeut komt aan huis en geeft adviezen en oefeningen om de voorkeur of afplatting tegen te gaan. Zo kunnen de ouders ook zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van de voorkeurshouding.
Osteopathie bij volwassenen
Een consult begint met een anamnese (vraaggesprek) over de belangrijkste klacht en het ontstaan daarvan. Daarnaast worden vragen gesteld over andere klachten die ervaren worden en over
- de algehele gezondheid
- operaties
- ongelukken/valpartijen
- grote ziektes uit het verleden
Hierdoor krijgt de osteopaat een indruk van het ontstaan van de klacht en van eventuele factoren die de klacht onderhouden. Daarna volgt het bewegingsonderzoek. Deze vindt plaats van de tenen tot aan het topje van de schedel. Aan u wordt dan verteld wat er vast zit en wat er behandeld kan worden om de klacht te verlichten. Tijdens het eerste consult is er dan ook nog kort tijd om een begin te maken met de behandeling. Tijdens het tweede consult wordt direct met de behandeling begonnen.
Osteopathie consulten duren vijfenveertig minuten
Het tweede consult is meestal 1 à 2 weken na het eerste consult. Vervolgconsulten vinden daarna om de 2 à 3 weken plaats (soms nog langer).
Gemiddeld heeft een patiënt vijf behandelingen nodig
Een osteopaat gebruikt over het algemeen doelgerichte zachte handgrepen om de weefsels weer los te maken. Na drie behandelingen moet er verbetering van de klacht te merken zijn anders wordt de behandeling (in overleg) gestaakt.
Een verwijzing van de huisarts is niet vereist
Voor de kosten van Osteopathie klikt u hier
Osteopathie is een veilige, effectieve manuele behandelwijze die er op gericht is het bewegen en functioneren van het lichaam te herstellen. Het is een manuele therapie. Dat betekent dat er met de handen onderzocht en behandeld wordt.
Mensen denken bij manuele therapie al gauw aan kraken. En hoewel een osteopaat dat ook kan, wordt er vaak gekozen voor zachte technieken.
Een osteopaat onderzoekt waar de bewegingsbeperking in het lichaam zit en waar de oorzaak van een klacht te vinden is. Hij maakt het lichaam weer beweeglijk, zodat pijn verdwijnt en het weer beter functioneert. Deze bewegingsbeperking kan bijvoorbeeld zitten in gewrichten , spieren, glijvlakken van de organen en bindweefselstrukturen.
Een osteopaat heeft een gedegen opleiding gehad met vakken als neurologie, embryologie, anatomie , fysiologie en bijvoorbeeld pathologie. Ook wordt er veel tijd besteed aan het praktisch aanleren van technieken. Door deze kennis en vaardigheden is de osteopaat goed in staat verbanden in het lichaam te leggen en de oorzaak van een klacht op te sporen. Deze zit niet altijd op de plek waar de klacht zich manifesteert, maar kan ook elders in het lichaam gelegen zijn.
Door het lichaam als geheel te zien, kan een osteopaat wellicht de oorzaak van een klacht vinden waar andere therapeuten deze niet zagen.